images

Szekszárd-Szálka

 

16 km,

 

Szekszárd megyei jogú város, Tolna megye és a Szekszárdi járás székhelye, a szekszárdi borvidék központja. Az ország legkevesebb lakosú megyeszékhelye. Borváros, kb. 4500 pincével.
A Római Birodalom idején Alisca néven hivatkoztak rá, a limes hadiút vonalánál, a Dunántúli oldalon. Szekszárdot 1015-ben említik először. I. Béla király 1061-ben alapította a bencés apátságot (ami a Béla téren található a vármegyeházánál), itt is temették el.
1779-ben Szekszárd megyeszékhellyé vált, céhek alakultak, az apátságot megszüntették, a város címert kapott. A betelepítések hatására lakossága csaknem tízévente megkétszereződött. A város gazdasági életét sokáig a szőlő- és bortermelés határozta meg, megelőzve az egyéb mezőgazdasági termelést és a kézműipart.

A túra útvonala mentén látható a Rockenbauer-kopjafa, a Gemenc Szálló, a Wosinsky Múzeum, a zsinagógából átalakított Művészetek Háza, a neoreneszánsz Garay Gimnázium, szomszédságában a Prométheusz-park gigantikus gránitszikláival.
A Béla tér a történelmi városmag: a vár, az impozáns hajdani vármegyeháza, udvarán a bizánci stílusú bencés apátsági templom romjai, a téren uralkodó copf stílusú katolikus templom, a szecessziós mai városháza.

A város felett, a Bartina-hegyen álló kilátóból a nézelődő elé csodálatos panoráma tárul, a környező földek és a domboldalakon felfelé sorjázó szőlősorok szemet gyönyörködtetőek. A Kálvária kilátót nem csupán a szép kilátás teszi érdekessé, hanem Kiss István Szőlő-szobor kompozíciója is, amelyet 1983-ban állítottak fel. A szobor a város címerének jelképeiből tevődik össze.

Szálka két völgyben fekvő, hosszan elnyúló V alakot formáz. Leghosszabb északkelet-délnyugati irányú völgyének elzárásával szabálytalan alakú víztározó jött létre. Ez a mesterséges tó ma a falu legnagyobb vonzereje. Az erdő és a tó kitűnő mikroklímát biztosítanak a falunak. Erdeiben sokféle vad található. Különösen szarvasállománya híres, területén lőtték 1891-ben azt a szarvasbikát, mely 14,5 kg-os agancsával hosszú ideig világrekord volt. Szobra a falu központjában látható.
A község kulturális életét nagyban befolyásolja a "Szálkán a Művészetért" Alapítvány alkotótábora, amely várja a művészet minden ágában tevékenykedőket, népi kismesterségekkel foglalkozókat.

 

szekszard szalka