images

Kőlyuk-Szentkút

 

17.8 km,

 

 A Mély-völgyi kőfülke a Kánya-forrástól nyugatra található barlang. Ősember leletekről nevezetes, 1930-ban tárták fel 34 m hosszan. Ma már beomlott.

Rábay Gyula (1892-1968) erdőmérnök a városi Erdőhivatal vezetője volt. A Mecsek Egyesülettel együttműködve szorgalmazta és segítette a turistautak kialakítását, turistalétesítmények készítését és a Mecsek-háti műút kivitelezését. Emlékét őrzi a Keresztkunyhó és a Kantavár között álló öreg tölgyfa, a Rábay-fa.

Kanta-vár romja a Lámpás-völgy végén, egy kúp alakú, homokkőből lévő szigethegyen található. Körben várárok határolja és egy négyszögletes torony alapfalai láthatók. Írott források nincsenek róla. Valószínűleg a pécsi kántorkanonoknak szolgált mentsvárul a 13-15. században.

A 1,5 km hosszú Kisréti tanösvény a megszokott táblák mellett interaktív elemeket is kínál. Ez vezet el minket Dömörkapuig, a mecseki gyermekvasút egyik végállomásáig. Nevének eredete: oszmán-török "demirkapi", amely megerősített kapu, sziklás bejárat jelentésű.

A Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium klasszikus állatkert, ahol az oroszlánoktól, a majmokon át a kengurukig több száz érdekes állat figyelhető meg. Az 1960. augusztusában megnyílt állatkert a 2000-es évek elejére korszerűtlenné vált, felújítását 2014-15-ben végzik el.

A Remete-rét erdei tisztás, hágó, a pécs-abaligeti országút vezet át rajta, kedvenc kirándulóhely. Török Antal pálos szerzetesről kapta a nevét, aki a 18. században a közeli Szentkúton élt, és gyakran járt ide elmélkedni.

A Remete-réttől induló Kismély-völgyi tanösvény a természetközeli „Pro Silva” erdőgazdálkodást és annak jelentőségét bemutató útvonala 1 km hosszú.

Szentkút (Mecsekszentkút) már a török idők előtt is búcsújáró hely volt, állítólag a pécsi török basa szembaja is elmúlt a vízétől. 1718-tól Radonay Mátyás pécsi püspök a pálosokra bízta a zarándokhely gondozását, akik feljegyzéseket készítettek a gyógyulásokról. Kápolna és kis rendház is épült, aminek ma már romjai sem láthatók. Az 1930-as évek végén a kút fölé harangtornyot emeltek és a falmélyedésbe festett szobrokat és gyertyatartókat tettek. A település a XIX. század végén alakult ki, 1950 óta Pécshez tartozik.