images

Mecseknádasd-Várvölgy

 

18.1 km,

Mecseknádasdot elhagyva a hegytetőn lépünk be a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetbe. 1977-ben hozták létre a jelenleg a Duna–Dráva Nemzeti Park természetvédelmi kezelésében alatt álló védett területet, a Mecsek hegység legérintetlenebb részein. Területe 9348 hektár, fokozottan védett ebből mintegy 1180 hektár, legmagasabb pontja a Zengő.

Bár kitérő, de érdemes ellátgatni Óbányára, amely a Kelet-Mecsek gyönyörű, védett erdőivel körbeölelt keskeny völgyében fekszik. Nevét egy közeli szilikáthomok-bányáról kapta, amely az üveghutát látta el alapanyaggal. A falu különös hangulatú, egyetlen utcájának házai között gyorsfolyású hegyi patak, az Öreg patak fut végig, itt egykor 28 vízimalom működött. A házsorok szépen rendben tartott portái többségükben tornácos parasztházakból állnak, az udvarokat általában a hegyoldalba mélyülő pincék zárják. A magyar községek közül Óbánya kapta meg elsőként a Kós Károly díjat, 1992-ben. A Fő utca 70. számú egykori lakóházban ma helytörténeti kiállításon mutatják be az egykori használati tárgyakat, a helyi viseletet, de itt látható a híres óbányai fazekasság bőséges gyűjteménye is.

A Csalán-hegy alatt a jelzett úttól jobbra érdekes romokat fedezhetünk fel, egy török korból származó mészégető kemencét.

Dobogó Tolna megye legmagasabb pontja (594 m) kis kitérővel elérhető. Csúcsán, Baranya és Tolna megye határán, 1998-ban felállított kopjafa látható. Délkeleti szegélyén található a Szószék sziklatömbje. Érdemes vargabetűt tenni a Cigány-hegyi kilátóhoz. Innen gyönyörű kilátás nyílik a környező erdő borította hegyekre és völgyekre.

A Vár-völgy felső, szűk részének ősi neve Rikájó. A néphit szerint a völgy boszorkányok tanyája, akik éjjel előbújnak rejtekhelyükről, és rikoltozva, visítozva ijesztgetik az erre tévedőket.

A túra nyomvonala elhagyja az erdészeti aszfaltutat, a további, szintben haladó gyalogösvény mellett találjuk a Gergely-Éva-forrást. A név Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének első fejezetére utal.

A múltat idézi a Magyaregregy fölé magasodó Máré vár, amely egy római kori őrtorony helyére épült a XIII. században gótikus stílusban. Károly Róbert adományozta egy dicső vitéznek jutalmul. A hajdani lovagvárban a török hódoltság idején oszmán csapatok állomásoztak, majd évszázadokon keresztül gazdátlanul állt, mígnem 1960-as években felújították a turisták legnagyobb örömére. A várban állandó kiállítás látható a Keleti-Mecsek érdekességekben és ritkaságokban gazdag növény és állatvilágából. A Vár-völgy bejáratánál a Máré Camping és Csárda hideg vizes Strandfürdővel ad alkalmat a pihenésre.